четвер, 3 червня 2021 р.

                                             Життя – мов спалах блискавиці…

За ініціативи начальника  відділу з питань внутрішньої політики, зв'язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації  Дубенської міської ради Ерни Шевчук, 3 червня  в читальному залі міської бібліотеки відбулася літературна зустріч з нагоди дня народження видатного польського поета, основоположника «української школи»  в польській поезії  Антонія Мальчевського. На заході були були присутні письменники Дубенщини: Микола Тимчак , Любов Пшенична,  Євгенія Комісарук, Сергій Курінний, Наталія Кириченко,  Галина Гнатюк та працівники бібліотеки.

У вузькому колі  усі присутні згадали життєвий та творчий шлях польського письменник,  автора знаменитої поеми «Марія», яка стала тією ниточкою, що поєднала Дубенщину і Польщу. То був перший український твір в польській літературі. Саме з цієї поеми європейці мали змогу дізнаватись про Україну, читати описи мальовничої природи Волині, Поділля і Полісся.

Працівниками бібліотеки  було оформлено книжкову виставку  та підготовлено презентацію, які доповнили  захід.  Слухачі мали можливість ознайомитись з  авторськими віршами  Л.Пшеничної та М.Тимчака, які присвячені Антонію Мальчевському.

Поема «Марія» уславила поетове ім’я лише по смерті, вона справедливо вважається шедевром раннього польського романтизму. А Україна була духовною вітчизною, звідки автор черпав своє натхнення.




Немає коментарів:

Дописати коментар

День кримського спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

           26 лютого – День кримського спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Десять   років тому Російська Фе...